Manukový med a jeho využití

Obecně včelí med je ryze přírodní produkt bohatý na cukry a jiné prospěšné látky, jenž se po mnoho staletí využívá v přírodním léčitelství, a také i ve spoustě dalších odvětví. Jedním z nich je farmaceutie. Na místech s vyspělým laboratorním vybavením vznikají medikamenty, jejichž součástí je medová složka. Jde o léky ulevující od nachlazení, kašle, rýmy a ucpaného nosu. Pomáhají léčit záněty dutiny ústní a nosohltanu. Tyto medikamenty jsou většinou k dostání v tekutém stavu, vedle toho se prodávají také v pastilkové podobě.

Manukový med a jeho využití

Manukový med se přimíchává do pestré řady kosmetických produktů od mýdel, pleťových krémů a čistících masek přes šampony a masky na vlasy až po vyhlazující tělové peelingy. Na trhu se vyskytuje celá řadu preparátů s originální recepturou, těm nechybí účinná přírodní přísada. Bez níž se neobjedou ani výrobci zubních past, ústních vody, koupelových olejů, léčivých gelů, nosních olejů a éterických olejíčků. Tuto klíčovou složku v různém podání mají odličovací oleje, obličejové ubrousky, krémy na ruce, oční stíny a jiné výrobky.

Med se používá v potravinářském průmyslu. Zde se přidává do rozmanitých potravin, u nich podtrhuje zkrátka jedinečnou chuť po medu a delikátní vůni. Včelí med je skvělá surovina jak pro studenou, tak pro teplou kuchyni.

Konečnou kvalitu medu a její úroveň léčivého účinku spočívá zejména na tom, z jaké ve skutečnosti skladby květů rostlin pochází. Velkou měrou se na tom podílí celá řada způsobů zpracování od technologicky zastaralých procesů až po ty nejmodernější a nejšetrnější. Bere-li se v úvahu standardní a prvořadá kvalita medu, pak zcela vede jeden z nejkvalitnějších medů na světě a tím je Manukový med. Tento druh medu prochází nezávislým laboratorním zkoumáním, na základě něhož získává doklad o certifikaci. Proto jde o unikátní druh medu, o kterém mnozí z nás nemají ani potuchy.

Manukový med je superpotravina

Odborníci na zdravou výživu právem považují tento jmenovaný druh medu za superpotravinu, jenž prvotně pochází od včel medonosných, které létají z manukového květu na květ a odsud si odnáší vysoce hodnotný nektar. Každá nasbíraná kapka směřuje do úlu, kde ho včely postupným zahušťováním přetváří na med. Tento cenný materiál se stáčí s tou nejvyšší možnou péčí a pokaždé prochází systémem kontroly kvality. Veškerá manipulace a potažmo zpracování s touto surovinou probíhá za nejpřísnějších podmínek.

Manukový med je výjimečný druh medu, který neprochází pasterizací a ředícím procesem. Další zásadní věcí je, že nedisponuje konzervanty ani umělými barvícími ingrediencemi. Jeho naprosto velkou předností je nevídané složení. Všechny tyto medy excelují četnými užitečnými látkami, k nimž se řadí vitamíny řady B, minerální prvky (železo, měď, zinek aj.), látky optimálně omezující účinek volných radikálů (hydroxybenzen, bioflavonoidy a karotenoidy) a mnoho jiných složek. V medu byla prokázaná koncentrace vitamínu C. Součástí medu té nejvyšší kvality je patřičná dávka cukrů v podobě glukózy, fruktózy a sacharózy. Vedle toho se tento druh medu skládá z nepatrné dávky bílkovin a enzymů. Za zmínku stojí také významná sloučeniny zvaná methylglyoxal, která v manukovém medu působí antibakteriálně.

Manukový med se od ostatních medů odlišuje výraznější intenzivní chutí i tmavší barvou, a díky své špičkové kvalitě a vytříbeným vlastnostem se hodí nejenom jako blahodárný potravinový doplněk stravy, nýbrž i jako výtečná a velice slaďoučká pochutina.

Navíc senzorické vlastnosti těchto fenomenálních medů se navzájem mohou často lišit spektrem různých šarží. Tento atribut ovlivňuje především místo, odkud byl med získán. Tedy z jakých květů rostlin med převažuje. Standardně jde o teplomilný keř se stálozelenými listy, jehož domovinou je právě překrásná a unikátní lokalita Nového Zélandu. Této rostlině se však daří i v jiných částech světa. V podobě okrasné dřeviny se dostala do mnohých subtropických oblastí a lokalit s tropickým podnebným pásmem. Na těchto místech se keř velice dobře a rychle ujal, načež začal vytlačovat zdejší původní květenu. Proto jej mnozí považují za nezvaného hosta, který se stává dominantou nejednoho městského parku.

Tuto dřevinu mnozí známe pod označením Balmín košťatý (Leptospermum scoparium), zatímco v divoké novozélandské krajině ji přezdívají Manuka. Jde o rostlinu dorůstající zhruba v průměru dvou až čtyř metrů, jež je velebená pro svoji léčivou sílu. Na první pohled se vyznačuje typickými aromatickými listy, pětičetnými květy zbarvenými do bíla až růžova a plody v podobě pukající tobolky. Semena manuky dosahují velikosti okolo třech milimetrů a šíří se do dáli větrem. Jedná se o rostlinu, jež v plné síle kvete až šedesát let. Tento druh se vysazuje na slunných stanovištích a plantážích jak Nového Zélandu, tak rozlehlé australské zemi.

V zemi s velkou přírodní rozmanitostí, jako je Nový Zéland, se vyskytují i jiné kvalitní medonosné rostliny, mezi něž patří zelený čaj a bílý čajovníkový strom.

Manukový med je vysoce cenná komodita, která pochází z Nového Zélandu. V této zemi vyprodukují místní včelaři ročně několik tisíc tu medu. Určité množství produkce slouží pro potřebu místních obyvatel, část využívají kosmetické společnosti a zbytek míří do zahraničí. O tento med mají velký zájem v Austrálii, asijských státech, Americe, také i v Evropě. Certifikovaný manukový med se prodává v originálně řešených sklenicích a pevným uzávěrem.

Synergické účinky manukového medu a propolisu

Zajímavostí je, že manukový med a propolis mají synergické účinky, což znamená, že jejich kombinace může být ještě účinnější než samotné produkty. Manukový med, pocházející z Nového Zélandu, obsahuje unikátní sloučeninu methylglyoxal (MGO), která mu dodává silné antibakteriální vlastnosti. Na druhé straně propolis, který včely vyrábějí z pryskyřic stromů, je bohatý na flavonoidy a má silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Když se tyto dvě složky zkombinují, jejich účinky se vzájemně posilují, což z nich dělá výborný prostředek pro podporu imunitního systému, hojení ran a boj proti infekcím.